Total Pageviews

Thursday, July 7, 2011

kek lapis india

6 oz mentega
10 biji telur
65 gm nestum putih (nestum beras bayi) - Chetam ganti ngan nestum untuk famili (dikisar halus)
300 gm gula - Chetam blend halus
100 gm tepung biskut marie - Hancurkan biskut marie ngan blender baru ditimbang

1 peket santan serbuk (50gm) -optional
397 gm susu manis
120 gm tepung gandum
coklat cadbury secukupnya - perasa strawberry yoghurt

Cara:
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu hingga habis. Masukkan tepung biskut marie, nestum, tepung gandum, santan dan susu. Gaul rata. Bakar lapisan pertama hingga masak. Ratakan adunan untuk lapisan kedua dan susun coklat cadbury. Bakar hingga masak. Ulang hingga habis.
1) Biskut marie dikisar halus dan diayak baru ditimbang.
2) Susu dan gula boleh dikurangkan jika anda tidak gemar terlalu manis.
3) Gunakan acuan saiz 9" x 9" jika anda tidak suka kek yg terlalu tinggi.
4) Saya selalu kisar gula pasir biasa untuk buat kek, jarang guna gula kat bakery shop

No comments:

Post a Comment