Total Pageviews

Thursday, July 7, 2011

kek evergreen

PESONA KEK LAPIS
KEK LAPIS EVERGREEN

(Adunan A)
450gm Mentega
1 tin susu pekat manis
2 peket santan serbuk
^^^^^^^^^^^^^^^^
(Adunan B)
10 biji telur
450gm gula halus
1 sudu makan ovalette
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
200gm horlicks
170gm tepung Hong Kong
60ml (1 botol besar) pasta pandan
1 sudu teh vanilla
Caranya:-

1.Pukul mentega dan susu pekat hingga kembang.
asukkan santan serbuk dan pukul lagi hingga sebati.
3.Dalam bekas lain, pukul telur dan gula hingga kembang. (Masukkan telur satu-persatu).
4.Masukkan ovallete dan pukul lagi hingga kembang.
5.Satukan Adunan A & Adunan B. Tidak perlu dipukul, memadai dengan hanya dikacau sahaja hingga adunan menjadi rata.
6.Masukkan Tepung Hong Kong, Horlicks, pandan paste, dan vanilla dan kacau lagi hingga betul-betul rata.
Proses membakar:-
1.Guna loyang 8" x 8". Masukkan 5 @ 6 sudu makan adunan ke dalam loyang. Oles rata.
2.Kemudian bakar menggunakan api atas hingga warna adunan tadi bertukar agak kecoklatan.
3.Ulang langkah 1 & 2 hingga adunan habis.
4.Akhir sekali bakar dengan menggunakan api di bawah 10 minit

No comments:

Post a Comment